Oud Zeikwijf

dinsdag 2 februari 2010

Poison

--- LINK ---

Discussie!

8 opmerkingen:

  1. Bob wil discussie en zwijgt.
    Zal ik dan de aftrap geven?

    Klagen over cynisme is cynisch.

    Oproepen tot vrede, vrijheid, vrienschap, vriendelijkheid en liefde is gemakkelijk, gratuite.

    Ik verwerp de suggestie dat de wereld beter wordt van onwetendheid, domheid, armoede, traagheid en het ontbreken van dromen, verlangens en vooruitgang.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mh ja

    Eigenlijk doet Chaplin hier een reeks uitspraken, en omdat OZ ze citeert, impliceert zij dat ze het er mee eens is.

    Omdat het meerdere verschillende uitspraken zijn, ga ik ze 1 voor 1 af:

    The way of life can be free and beautiful.
    But we have lost the way.
    - Dat is nog erg vaag, dit wordt verduidelijkt in de daarop volgende uitspraken.

    Greed has poisoned men's souls,
    has barricaded the world with hate,
    has goose-stepped us into misery and bloodshed.
    - M.a.w.: gierigheid is slecht. Mee eens. Het streven naar meer goederen en meer gemak is altijd de drijfveer geweest van de vooruitgang, maar dat is iets anders dan gierigheid. Gierigheid is het blind staren op het vermeerderen van materieel bezit en daarbij uit het oog te verliezen waar dat materiele bezit eigenlijk voor bedoeld was, namelijk een aangenaam leven te leiden.

    We have developed speed but we have shut ourselves in.
    - Ook vrij vaag. We hebben snelle transportmiddelen ontwikkeld, maar zelf zijn we vastgelopen. Waarin zijn we vastgelopen en hoezo? Waarschijnlijk bedoelt hij dat we te weinig aandacht opbrengen voor de geestelijke waardes, zoals naastenliefde, maar dat is giswerk.

    Machinery that gives abundance has left us in want.
    - Machines die ons overvloed schenken, zorgen er desondanks voor dat we voortdurend onvervulde behoeftes hebben. Enigszins mee eens, waarbij je dan voor 'machines' 'consumptiemaatschappij' in kunt vullen. De reclame en marketing is erop gebaseerd behoeftes te wekken, en daar er zo een overvloed van reclame is en je onmogelijk alle behoeftes kunt vervullen, blijven er altijd onvervulde behoeftes bestaan.

    Our knowledge has made us cynical, our cleverness hard and unkind.
    We think too much and feel too little.
    More than machinery, we need humanity.
    More than cleverness, we need kindness and gentleness.
    Without these qualities, life will be violent and all will be lost.
    - Hier gaat het toch vooral over naastenliefde, het feit dat we ons door de geestelijke en materiele vooruitgang daarvan af laten leiden.

    Waarschijnlijk moet je deze uitspraak afzetten tegen de tijd waarin ze gedaan werd, namelijk tijdens WOII. Chaplin probeerde hier een verklaring te vinden voor het onbegrijpelijke feit dat de Duitse samenleving zo kon ontsporen. Behalve de meest getalenteerde komiek en een gewiekst zakenman was Chaplin ook een beetje een dromer. Wat hem wel sympathiek maakt.

    Of hij moest gewoon een einde vinden voor zijn film, en kwam toen met deze deus ex machina.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. "omdat OZ ze citeert, impliceert zij dat ze het er mee eens is."
    nope

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Charles Chaplin leefde in een andere tijd, met heel andere wereldbedreigingen dan wij nu tegemoet treen. Zijn aanklachten gingen o.a. tegen de rijkste rijken in de V.S. en elders. Mensen die zich schuldig maakten aan het vergaren van bezit ten laste van anderen. Dat kom je nu helemaal niet meer tegen toch? Ook was hij wars van dictaturen, politieke of godsdienstige. Nou ik kan me geen enkele godsdienst voorstellen die de rest van de wereld wil domineren. En er zijn maar weinig regimes die anderen hun wil op zouden kunnen leggen. Bijvoorbeeld door het gebruik van terreur of de inzet van zelfgefabriceerde atoomwapens. Nee hoor, we leven echt in een heel andere tijd....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. iig niet per definitie. Nu toevallig wel, hoor, voor het merendeel. Maar niet voor de speech als geheel. Daar is het idd "peace and love" dat de klok slaat, en ik weet ondertussen wel dat je peace and love vaak ontzettend moet bevechten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bovnstaande reactie ging over mijn reactie van 12:08, Leo was me net voor.
    Eens met Leo trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ik ben het ook eensmet leo, deze toespraak van de great dictator heeft de toets des tijds aardig doorstaan. Ben erg opgelucht dat OZ achter deze tekst staat.
    Niets komt vanzelf, maar de wijze waarop jedingen bevecht, dáár gaat het om


    asyma

    BeantwoordenVerwijderen