Oud Zeikwijf

zondag 14 februari 2010

Geloof

--- LINK ---

Een kwestie van geloof, geloof ik.

40 opmerkingen:

  1. Of, om met de woorden van een beroemd cabarettist te spreken wiens naam me natuurlijk niet te binnen schiet:
    "Flikker toch op man!" (Met een zuidelijk accent gesproken)

    Twee abortusklinieken gesloten? Echt waar?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik word er niet moe van om Scott Adams te citeren met zijn antwoord op de bewering dat atheisme ook een geloof is:

    "Atheism is a belief in much the same way that not collecting stamps is a hobby."

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Er zijn er toch voor wie atheïsme inderdaad een geloof is: de "belijdende atheïsten", die hun leer met religieuze ijver uitdragen, en bij wie vaak de onderliggende resten van een vroeger geloof nog duidelijk doorschemeren.

    De doorsnee-atheïst zal zijn schouders ophalen: hem verveelt de godsidee alleen maar en hij maakt er geen gedachten aan vuil. Misschien zou je zulke mensen beter agnost(icus) kunnen noemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. 'Het probleem ga ik zo koel en onafhankelijk mogelijk proberen te benaderen' ...:-)

    Ok, ik volg je verhaal. Ik duld veel, ik vind dat iedereen recht heeft op zijn of haar geloof en om rare kleren te dragen en zichzelf allerlei beperkingen en regels op te leggen.
    Maar....ik duld geen kapsones, ik wil niet dat ze mij ermee lastig vallen. Ze moeten afblijven van abortus en euthanasie en de zondag is van iedereen. De scheiding tussen kerk en staat kan niet groot genoeg zijn.
    Hoofddoek, tulband, keppeltje, geen probleem, burka op straat: ga je gang maar maar op school, in de bus, op je werk etc.. gewoon je gezicht laten zien.
    Meiden van Halal op TV en de EO, geen probleem maar dan wel dierenporno op het andere net.
    Moskee-en en minaretten, geen probleem.
    Wat ik naar Frans voorbeeld al jaren graag wil is een mega-supermarkt bij ons op het platteland. Dat wordt in de Betuwe tegengehouden alsof het het eind van de beschaving betekent.

    Dulden lijkt me strategisch ook beter, dan gaat de lol er (hopelijk) eerder van af.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hmmm ja, als er dan naar Frans voorbeeld ook van dat heerlijke eten in zou liggen... .
    De Fransen hebben in 1905 ook raak geschoten met hun secularisme. In vrijwel geen ander Europees land bestaat dat helaas. Hier in Duitsland hingen de vlaggen halfstok toen de paus overleden was. Foute boel.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Emigrant, ja inclusief lekker eten en pompstation en enorme parkeerplaats en postkantoor en kranten etc...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. En de complimentjes blijven maar mijn kant op komen, waarvoor dank hoor.

    Over de rest kom ik nog wel te spreken. Maar wat emigrant zegt: steeds meer atheïsten beginnen zich als gelovigen te gedragen die de blijde boodschap van een godloze wereld aan hun medemens trachten op te dringen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. De atheisten beginnen de enige taal te spreken die de gelovigen lijken te begrijpen: de taal van de zendeling. Met verstand is het niet gelukt, misschien lukt het zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het lastige is steeds weer dat gelovigen zich gedragen als 'zekerweters' en dat dan willen verkopen aan anders denkenden. 'Mijn geloof is beter dan jouw geloof of nog erger, jouw heidense gedachten'. Ik heb het niet zo op die insteek. Geloof is vooral persoonlijk. Ook ik ben er in opgevoed en gegroeid, maar wist op mijn 14e dat de sprookjes niet meer waren dan dat. Daarmee viel prima te leven en alle flauwekul van vroeger verviel al snel. Maar dat kon ook omdat de mensen om me heen weinig gelovig waren en eerder vielen voor het ware socialisme indertijd. Dat maakte eenvoudig los. Zoals veel echte kerken ontdekten dat de oude leer en de archaische boeken niet meer werkten. En dus werden die geloven 'leuker gemaakt'. Muziek, koortjes, liberalisme. Met de komst van een nieuw en tot 30 jaar geleden vrijwel onbekend geloof als het mohammedaanse lijkt het er weer op dat we hele stappen terugzetten. De tijd wordt teruggedraaid, de vooroordelen komen weer terug, de onderdrukking van de vrouwen en homo's stilzwijgend op de agenda gezet. Voor alle goede orde; ik zie niks in moskee-gebouwen in ons vlakke landje. Maar over 2000 jaar staan ze wellicht ook leeg. Maar om nu weer net te gaan doen of we in het jaar 1500 leven hier en nog eens 500 jaar moeten wachten op een verandering van het geloof van een minderheid die zich steeds meer als meerderheid gedraagt? Daarbij zijn de gristenen ook ineens overtuigd geraakt van hun eigen gelijk en middels EO en CU/SGP komen ze weer eens terug op hun vroegere positie en claimen wederom het gelijk. Maar een groot deel van onze bevolking gelooft niet tot nauwelijks en wil dat graag zo houden. Mag dit alsteblieft en willen die namaak-zekerweters ons dan s.v.p. met rust laten v.w.b. aanpassing aan wetgeving en meer als het hen even niet uitkomt. Zolang niemand heeft bewezen dat het gelijk ook echt zo zeker is als zelf gedacht, graag even respect. Voor de meerderheid van onze bevolking die niet de behoefte heeft aan 'zekerheid'.....

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Volgens mij gelden die kapsones waar mevrouw Zeikwijf het over heeft, vooral de godsdiensten die zijn gebaseerd op de God van Abraham/Ibrahim. Of eigenlijk alleen het Christendom en de Islam, want de Joden hebben er nooit zo'n moeite mee dat er mensen anders denken dan zij, dat krijg je als je uiverkoren bent.

    Maar goed, die kapsones komt volgens mij voort uit het feit dat de God van Abraham/Ibrahim geen andere Goden naast zich duldt. Zie het eerste gebod en het al te beklemmende regeltje Er is maar één God en dat is Allah en Mohammed is zijn profeet. De Romeinen hadden daar al last van. Die dachten, zo heb ik mij altijd laten vertellen, de God van de Christenen wel even liefdevol in hun pantheon op te nemen. Maar dat was buiten de God van de Christenen gerekend die al die overige goden een voor een het pantheon heeft uitgeramd. Een beetje zoals Christus dat met de handelaars in de tempel deed.

    Het is dat drammerige van die God, dat zo z'n uitwerking heeft op de gelovigen. Je ziet dat vaak bij kinderen die nogal tyranniek opgevoed worden. Die spelen zelf graag ook tyrannetje.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Klopt, dat heb je met het monotheïsme, dan wil zo'n god de enige zijn. "De HEERE uw god is een naijverig god".
    Het Oude Testament is van joodse oorsprong, dus je zou verwachten dat de joden net zo intolerant zouden zijn als christenen en moslims. Maar in plaats daarvan hebben zij dezelfde tolerantie als de Nederlanders vroeger: een combinatie van de stellige overtuiging zelf de beste te zijn en een fundamentele ongeïnteresseerdheid in andere mensen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ja ik geloof... maar heb ik dan nu ook kasones??Dat oordeel ligt bij jullie.
    Dat christenen iets op willen dringen..? Ik denk dat jullie nu alle christenen over 1 kam scheren. Mensen , echt er is zoveel verschil in de ene of andere christenkerk.. de een staat hier voor en de ander daar. Maar het enige wat een ware christen overeen komt met de andere , is dat ze beiden de liefde in zich hebben van God gekregen. En daarmee zijn het geen heiligen geworden of mensen die geen fouten meer maken.
    Ik denk dat een echt christen niet probeert te overtuigen maar te waarschuwen of te delen in wat liefde is.
    Stel dat ik een put vind met goud... goud waar ik gelukkig van geworden ben.. en nu wil ik heel graag dat jullie net zo gelukkig worden als ik. Dan zou ik jullie roepen en zeggen; kijk daar is een put met goud.. neem wat je hebben wilt... en de keus is dan aan jullie of je dit pakt of niet.
    Ander voorbeeld; stel dat er twee jongetjes in een schuurtje fikkie gaan zitten steken. Ik weet dat daar een jerrycan met benzine in staat.. dan zou ik toch als een gek die ventjes gaan waarschuwen om ze daar geen vuurtje te gaan zitten steken? Het zou toch bizar zijn als ik ze niet ging waarschuwen?
    Dit zijn twee voorbeelden waar uit liefde voor de medemens spreekt... zie je dit nu als opdringerigheid? Als dit zo overkomt dan is het nooit goed.. geloven doe je met je hart en je kunt het geen ander mens geven , laat staan opdringen. Wel gunnen, maar dan is het altijd vanuit de liefde. En nooit om er zelf beter van te worden. Liefde is niet te koop.. liefde kun je alleen ontvangen... en liefde staat nooit opzichzelf.. liefde wil delen.
    Alles wat je opgedrongen wordt kom niet voort uit liefde.
    Maar liefde waarschuwt ook.
    Lieve mensen, ik ben ook maar een mens net als jullie.. ik geloof wel..ik geloof ik God, ik geloof dat hij zijn Zoon gezonden heeft om voor onze zonden te sterven zodat wij in de hemel kunnen komen. Ik geloof dat wij mensen de keus hebben om te kiezen voor God of het kwade...,
    En ik kan nooit boven jullie uit steken want ik moet me klein maken omdat ik mijn eigen weg nog wil bewandelen zonder god,, dus tegen beter in ga. ik kan dus geen enkele kapsones voelen omdat ik rotter ben dan jullie alllemaal bij elkaar.

    tham

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Oz??.. Amen betekent: "dit zal waar en zeker zijn" Meen je dat nou of zit je me voor de gek te houden? Nou zeg op ;))w ant je wil vast nog ergens tegen in gaan..

    tham

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Nee Tham, want je hebt ook gelijk. Jìj hebt nul kapsones. Jij bent de allerliefste schat van de hele wereld. I love you, I do.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. @Tham - Helaas is het maar al te waar dat er in gristelijke kring zoveel stromingen zijn dat je door de bomen het bos bijna niet meer ziet. En een aantal van die stromingen maakt er wel degelijk werk van om te kerstenen hoor. Niet voor niets zitten er zendelingen op de meest vreselijke plekken van de wereld, maar ook in onze streken komen ze nog voor. Bellen, gesprek aanknopen en hopen ongelovigen of afvalligen te bekeren. Of ze nu uitgaan van oude of nieuwe testamenten, men wil graag overtuigen van, tja van wat eigenlijk. Grote verschil met de islam is wel dat het gristendom zegt te staan voor de liefde van God. De enige ware God. En ja, daar gaat het dan weer mis, want heeft die papoea in Nieuw-Guinea ook niet die enige ware god dan? Die boom in het bos waar zijn voorouders ook al voor in aanbidding gingen? Wat is dat toch met dat idee van uniek zijn, als enige de ware leer van de heer te hebben begrepen. Als enige dorstige in de woestijn de juiste woorden te hebben gehoord? Naastenliefde is prachtig, maar gaat dat ook zo ver dat je de eigen kinderen medische zorg onthoudt omdat dit door jouw godsbeleving wordt voorgeschreven? Dat jij persoonlijk een schat bent en alles deelt is geen thema, mensen die je kennen weten wel hoe je in elkaar steekt. Wie weet moet jij zelf maar eens een genootschap oprichten dan Tham, je zou er nog succes mee hebben ook denk ik...

    BeantwoordenVerwijderen
  16. @Thamara: Ik ga nu een heel groot compliment maken voor mijn doen: Als alle gelovigen zo met hun geloof omgingen als Thamara, en dezelfde dingen in het geloof zouden zien als jij, dan zouden er geen conflicten meer zijn tussen de verschillende religies onderling en met de atheisten.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Thamara, jij bent een schat, daar zijn we het allemaal over eens.
    Toch denk ik dat jij ook uit jezelf, zonder geloof liefde voor anderen als drijfveer zou hebben in je leven.
    Of jij nu een bijbel in je handen hebt of een Libelle of een Telegraaf of de almanak voor postzegelverzamelaars: jij pikt er alleen het mooie en positieve uit omdat je zo bent.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Kijk, een pot goud is tastbaar. En brand in een schuur ook. Dat is er of dat is er niet. Dat kun je aantonen. Maar van God kun je dat niet, hoe zeker je ook van Zijn bestaan bent. Misschien, Thamara, ben jij zekerder van Gods bestaan dan ik ben van zijn niet-bestaan, terwijl ik daar vrij zeker van ben. Ik weet in ieder geval naar boven afgerond voor de volle honderd procent zeker dat er geen God is die in de letterlijke betekenis van de woorden aan het eind van mijn leven een oordeel over mij zal vellen en zal zeggen waar ik naartoe zal gaan. Naar links of naar rechts, of naar boven of beneden. Dat slaat namelijk nergens op. Zo'n God is het trouwens ook niet waard om het leven aan te wijden, of om je liefde aan te geven, of om je nietig en verdorven om te voelen. Ik wens eventueel God als benaming voor een ondoorgrondelijke en onmogelijk te kennen macht te erkennen. Maar dat heeft niks met religie te maken. Om die macht toch te willen doorgronden, of in ieder geval om 'm te willen begrijpen, kun je dat inderdaad met verhalen aankleden zoals die over een Zoon die tegelijkertijd Zijn eigen Vader is, waarmee Hij Zichzelf menselijk maakte opdat Hij kon sterven aan het kruis om ons onze zonden te kunnen vergeven. Dat is een mooi verhaal. Maar uiteindelijk kan ik er niks mee, want het gaat er bij mij niet in als de waarheid.

    Anyways. Dat gezegd hebbende. Net als Oud Zeikwijf gun ik ieder mens zijn persoonlijke waarheid, zo lang zij mij de mijne gunnen. Soms echter, kunnen die persoonlijke waarheden zodanig met elkaar in botsing komen dat het pijnlijk wordt.

    Neem inderdaad abortus. Ik ben van mening dat je een ongeboren vrucht nog geen mens mag noemen, ook al weet ik inmiddels uit ervaring dat je al van die ongeboren vrucht kunt houden (en vooral dat je voor zijn leven kunt vrezen) als die ongeboren vrucht nog niet groter is dan een erwt. En toch vind ik het niet onethisch als iemand besluit die erwt weg te laten halen. Ook niet als die erwt nog iets groter is. Maar er zijn mensen die die erwt wel als een volwaardig leven zien. Een leven dat bescherming verdient. Voor hun staat het beëindigen van een vrucht gelijk aan het beëindigen van een leven, wat dus als moord gezien moet worden. Als je het werkelijk zo ziet, lijkt het mij moeilijk om abortusklinieken te moeten gedogen. En dat blijkt ook. Ik heb zelf geen flauw idee hoe dat op te lossen.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. @ Bob en Marjan.. hou ff op zeg.. ik ben maar een gewoon mens hoor... ik ben echt niet mooier of beter dan wie dan ook.
    Ja ook zonder geloof in God zou ik net zo zijn en denken als ik nu doe.
    Ik blijf het gewoon boeiend vinden dat mensen zo verschillend kunnen denken en handelen.
    Vandaar ook dat dat vrijwilligerswerk in de gevangenis me zo trekt... mensen worden gevormd door hun opvoeding.. door hu omgeving,, en ik geloof dat er in elk mens iets moois zit.. en daar hou ik van.

    En Molovich.. ik wil geen mens overtuigen, dat kan ik ook niet. Ik respecteer ieders mening en begrijp ook wel. Jou stelligheid dat er geen god is is net zo stellig als die van mij dat god er wel is.
    Over geloof valt nu eenmaal niet te discuseren het brengt allen maar koude harten voort. Alleen bij vragen naar hoe iemand gelooft of wat het doet kan ik antwoorden.. zonder een ander daarmee te willen overtuigen, want dat kan tenenemale nooit...
    En over abortus.. tja.. ook daar van is veel verschil van mening..ook ik ben er niet uit.
    Elke situatie is anders.. en we oordelen meestal veel te snel.
    Voor mij begint het leven bij de conceptie.. en is dat erwtje een mens in wording. Ik ben tegen abortus, maar kan ook heel goed begrijpen dat iemand er voor is. dus ook hier vel ik geen oordeel.

    Tham


    Tham

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Jongens ik heb zooo'n grappig filmpje gemaakt van uw ouwe zeikwijf toen ze een gedicht voorlas op Dichters Dinsdag in De Kring!! Ik popel om jullie die te laten zien. Vooral de act om mij heen (van Fifi l'Amour en Rodolphe Serné) is kostelijk. Daar was ik de "hippezweter" van (de hidden persuader maar dan op zijn Jasperiaans). Ik heb dat opgestuurd naar de (weergaloze) pianist (Rodolphe), die zou daarin zitten monteren en het op zijn site plaatsen. Even wachten nog dussss....

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hoo wacht ff ik zie Leo zijn reactie nu pas..

    Leo jij vertelt nu over de tal van verschillende geloven.. het is zo moeilijk om hier daarop in te gaan. kijk die mensen in de boesboes geloven in hun goden.. maar zijn ze gelukkig? Ik dacht het ff niet.
    En zo ook met andere geloven.. het is vaak dat je je zelf moet wegcijferen of om goede daden te doen om zo de hemel te verdienen.
    Het christelijke geloof, laat juist zien dat je niets hoeft te doen, maar dat Jezus het voor ons gedaan heeft. Het chriselijke geloof draait om God liefde.. het was liefde naar de mens dat hij zijn zoon gaf om voor ons te sterven. Wij hoeven dat enkel maar te geloven en te aanvaarden.. dat is genoeg. makkelijk, maar ozo moeilijk tegelijkertijd omda wij mensen het altijd zelf willen doen.
    Zo zit het bij het christelijke geloof in elkaar..
    wat mezelf betreft.. tja... ik geloof dus dat de bijbel van a tot z waar is, maar durf me toch geen gelovige te noemen , omdat ik de verkeerde kant heen loop. God vraagt nml om een keus te maken. En ik maak nog seeds de verkeerde keus.
    Het klinkt heel dubbel.. ik weet het, maar ik voel me anders huichelen als ik zou zeggen dat ik een gelovige ben. Geloven in God wil nml nog niet zeggen dat je de keus hebt gemaakt ook voor hem te kiezen... Ik zelf vind het nog steeds lastig en worstel daar mee. Maar dat heeft dan ook weer met mijn achtergrond te maken.
    Nou tot zover ff want ik spring anders van de hak op de tak.

    Tham

    BeantwoordenVerwijderen
  22. moet zijn: "ik popel om jullie DAT te laten zien" geloof ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Toe dan OZ..ook al vind ik dat popelen van je nog zo leuk... staat het er al ergens op?

    Tham

    BeantwoordenVerwijderen
  24. tham
    ik heb gisteravond geprobeerd dat filmpje te upoaden via youtube, maar na 4 uur bezig te zijn geweest, zei het venstertje dat het filmpje verwijderd was omdat dat langer dan 10 min. was.
    mislukt dus.
    wachten op Rodolphe, misschien kan hij het wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. OZ niet je tikfouten gaan herstellen hoor.. want dan kan ik na elke reactie dat wel gaan doen;)))

    Ben je echt 4 uur bezig geweest?pfff zonder kwaad te worden dat het niet lukte? Knap hoor.
    Ik heb geen flauw idee hoe dat moet.. dus aan mij heb je niets. Vraag het Marjan even.. die kan ales .

    BeantwoordenVerwijderen
  26. @OZ: Je ken het ook proberen bij www.viddler.com, dat loopt wat beter als bij youtube. Maar als je verbinding niet zo snel is en het filmpje nogal lang, dan blijft het problematisch.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Je kAn het ook gewoon naar ons toe sturen per mail..:)) simpeler kan het niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. daar is ie ook te lang voor helaas

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Thamara, psst, ik kan niet zoveel hoor. Het is mijnheer molrat die alles kan.
    Andermans veren.
    Tikfouten herstellen doe ik wel zelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Het toverwoord inzake spaaklopende akties? Mijnheer Oud Zeikwijf vragen!

    BeantwoordenVerwijderen
  31. @ Tham - Mensen in the bush die geloven in de zon als hun God, of bomen die wonderen verrichten zijn zeker niet ongelukkiger dan zij die denken dat een in de woestijn onder de brandende zon geschreven geloofswerkje ons in de hemel of de hel doen belanden. Die van kinds af aan opgelegde druk, goed leven want anders.... is ook bepaald niet fijn en je kunt je er maar moeilijk aan ontworstelen, zelfs als je alles kunt beredeneren als onzinnig en onwaar. Wij denken als westerlingen dat we met kerstening de 'heidenen' kunnen overtuigen van de liefde van god. Maar veel van die van vroeger bekende volkeren hadden hun eigen goden en waren daar meer dan gelukkig mee. Denk aan de oude Egyptenaren, de Inca's of de Papoea's. Pas toen wij hen leerden wat Jezus voor hen kon betekenen, of nog erger, Allah, kreeg hun leven een waar einde. Ze moesten zich aanpassen, een geloof accepteren dat hen vreemd was op straffe van dood of marteling en leerden dan wel dat dit geloof uit liefde voor god ontstond. Nee, ik ben niet overtuigd van dat geloofsgeluk, ik ben er zelfs heel cynisch over. Zeker als hetzelfde geloof ook nog eens hele volksstammen uitsluit van die godsliefde door hen via haatcampagnes of onderdrukking te onderwerpen aan Barbaarse riten die wilden uit het oerwoud niet zouden misstaan. Kijk eens naar landen als Iran, Afghanistan, Pakistan, maar ook naar sommige Afrikaanse landen of zelfs naar onze eigen Bible-belt, waar homo's en vooral vrouwen het nog steeds moeten ontgelden. De ene groep wordt vrijwel overal geweerd, de andere is slechts goed voor kinderproductie en het aanrecht. Nee, zo heeft God het vast niet bedoeld, maar zijn achterlijke grondpersoneel wel....

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Ik denk ook niet dat mensen in de bush ongelukkiger zijn(ben ik het ook eens met Leo eens ;p)
    Hoe je God ziet doet er niet zoveel toe, zon kan ook.
    Ik ken een jonge vrouw die door het geloof geen fijn leven heeft, opgegroeid in een zwaar gelovig gezin en nog steeds vast in de doctrines.
    En veel zogenaamd gelovigen zijn helemaal niet liefdevol, ze zijn vooral star.

    Tham, je spreekt jezelf ook tegen, je zegt enerzijds dat je niets hoeft te doen, want Jezus heeft het al gedaan, maar je loopt wel de verkeerde kant op? Dat kan dan toch niet? Je moet dus wel aan allerlei eisen voldoen blijkbaar.

    Tegen abortus zijn heeft trouwens niet perse met kerk te maken. Ik ben er ook tegen en heb niks met de kerk. Ik vind abortus alleen toegestaan wanneer het leven van de moeder in gevaar is. Dan moet je kiezen.

    Ik geloof niet dat Tham een kerk moet beginnen hoor, pfff, blijven we nog wel enigzins normaal doen hier. Daar is ze veel te onzeker en zwabberig voor lijkt mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Whaha Nee joh.. ik begin niets! Vrijheid blijheid hoor.Ik ben aan het prepuberen dus laat me nou nog maar even;)))
    Onzeker ben ik niet.( alleen in het geloof) manlief zei gister nog tegen me " je vertelt vaak je eigen mening niet maar die heb je wel degelijk op veel punten"
    Het ging erover dat we nooit ruzie hebben..

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Ha nee Tham, ik had wel door dat jij realistisch bent, bij anderen twijfel ik wel een beetje nu ;p
    Prepuberen?? Whaa, nou dan heb je nog wat voor de boeg :) Je komt soms onzeker over(denkt dat anderen slimmer zijn en beter kunnen verwoorden)
    Pubers maken toch juist veel ruzie eigenlijk ?

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Margreet, Pubers ondekken wie ze zijn.
    ( hier maken ze zelden ruzie omdat we dat in de gene hebben mee gegeven denk ik,, wij verbazen ons er ook vaak over..

    Of ik onzeker ben op het punt dat anderen slimmer zijn en het beter verwoorden...Ja.. dat wel... maar dat is dan tegelijkertijd een zekerheid.
    Maar daarom voel ik me niet minder.. wel anders.. maar pik het dan toch weer positief op want ik ben uniek.. en heb weer andere kwaliteiten... zo vul je elkaar toch ook weer aan vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Oh dan ben ik ook een puber, en dat blijf ik lekker mijn hele leven, ik ben dol op ontdekken :)
    Ik zei ook niet dat je je minder voelde.

    BeantwoordenVerwijderen